top of page

CASCADE LEIDSCHENDAM

 

Locatie:

De Rietvink, Leidschendam

21 appartementen

32 woningen

Status:

Gerealiseerd

 

 

 

 

 

 

Medio 2005 is ons bureau uitgenodigd deel te nemen aan een stedenbouwkundige prijsvraag voor de huidige locatie van de gemeentewerf van gemeente Leidschendam-Voorburg, in de wijk De Rietvink in Leidschendam. Voor deelname aan deze prijsvraag waren tevens OD205 en Bureau Lubbers gevraagd.

Na presentatie aan de gemeente, de ontwikkelende partijen en de omwonenden is ons plan als winnaar uit de bus gekomen.

Het plan bestaat uit 30 grondgebonden woningen en een complex van 21 appartementen met een wijkvoorziening op de begane grond.

Water vormt binnen het plan een belangrijk element. Via een brede sloot is het plangebied verbonden met de Vliet, welke op boezemwaterpeil ligt. Het water binnen het plangebied bevindt zich echter op polderniveau. Via een cascade zijn deze twee verschillende waterpeilen in een aantal stappen met elkaar verbonden. De cascade met aan weerszijden bomen vormt de overgang naar de brede singel, en is een sterk structurerend element binnen het plan.

 

De grondgebonden woningen worden ontworpen door architectenbureau Van Manen. Ons bureau zal het ontwerp maken voor het langs De Oude Trambaan gelegen appartementencomplex vanwaaruit men zicht heeft op de waterpartij.

bottom of page