Meer weergeven
Meer weergeven

CELECTRIC ZEEWOLDE

 

Locatie:

Nobelweg, Zeewolde

Energieneutraal bedrijfsgebouw

 

Op Industrieterrein Lorentz in Harderwijk heeft Celectric in 2000 een nieuw bedrijfspand betrokken, ontworpen door Kampman Architecten. Het pand is inmiddels te klein en Celectric wil een nieuw pand bouwen aan de Nobelweg in Zeewolde. Celectric heeft Kampman Architecten opdracht gegeven dit te ontwerpen.

 

De locatie ligt op industrieterrein Trekkersveld, direct zichtbaar vanaf de Rijksweg N305. De Gemeente Zeewolde wil op deze plek een bijzonder gebouw dat het visitekaartje van het bedrijventerrein Trekkersveld moet worden.

 

Bij een bedrijf dat energie levert past een gebouw dat dynamisch oogt en zuinig met energie omgaat.

Het gebouw is zo zuinig met energie dat het per saldo geen energie verbruikt. Met PVE cellen op het dak van de hallen wordt elektriciteit opgewekt, waarmee het gebouw van stroom wordt voorzien. De niet verbruikte stroom wordt zoveel mogelijk opgeslagen in accu’s. Om het stroomverlies bij het omhoog en omlaag transformeren tot een minimum te beperken zal het gebouw van een laagspanningsnetwerk van 48V worden voorzien waar de LED verlichting op aangesloten is.

Door de lamellen aan de gevel is er een optimale lichtinval in de kantoren. De lamellen reflecteren het licht naar binnen en houden de zon buiten waardoor de warmtebelasting minimaal is. Het pand wordt op passieve wijze gekoeld door nachtkoeling van de betonmassa en de koelplafonds gemaakt van PCM (phase change materials).

Door de goede isolatie (een Rc-waarde van 4) is de warmtebehoefte zeer beperkt. De benodigde warmte wordt verzorgd door de laatste generatie warmtepompen, werkend op basis van buitenlucht.

 

Dynamisch wordt geassocieerd met beweging en snelheid en dat is het beeld waarnaar gezocht is. Het gebouw moet ook zó helder en duidelijk zijn in vorm en uitstraling dat het als beeld blijft hangen bij het passeren met de auto op de snelweg.

Het gebouw is door zijn lengte van 250 meter al indrukwekkend, maar door de vormgeving wordt dit nog eens benadrukt. Een met metaal bekleed doosvormig volume - met daarin de bedrijfshallen - zweeft ogenschijnlijk boven een betonnen plint die links en rechts eindigt in twee bijzonder vormgegeven kantoren met veel glas in de gevels. Het ene kantoor is - ook voor doorgaand verkeer - goed zichtbaar vanaf de kruising tussen de Gooiseweg (N305) en de Spiekweg. Het heeft 4 bouwlagen en een uitkragend doosvormig accent met daarin de boardroom van het bedrijf. Het andere kantoor markeert de eigenlijke toegang tot het industrieterrein en bestaat uit 3 lagen.