top of page

DIEREN-UITVAARTCENTRUM

 

Locatie:

Industrieterrein Oostambacht, Nootdorp

Bedrijfsgebouw

Status:

Gerealiseerd

 

 

 

 

 

De Stichting Huisdieren Crematorium Nederland heeft reeds op diverse locaties in Nederland huisdierencrematoria gevestigd. In Nootdorp komt een nieuw crematorium, waar - naast de kleinere huisdieren - ook de mogelijkheid zal bestaan paarden te cremeren.

Het plan is gesitueerd op een bedrijventerrein in Nootdorp en maakt deel uit van een grotere stedenbouwkundige structuur. Alle bedrijven zijn hier opgenomen in een ovaal, welke bestaat uit een circa 9 meter hoge wand van rood metselwerk. Omdat ieder bedrijf langs deze wand is gevestigd en er een deel van moet realiseren, vormt het de schakel tussen de diverse bedrijven. In beperkte mate is het toegestaan buiten de ovale wand te bouwen en deze te voorzien van gaten.

 

De stedenbouwkundige randvoorwaarden sluiten goed aan bij de functie van het gebouw. Het gebouw moet een redelijk gesloten en naar binnen gekeerd karakter krijgen, zodat eigenaren in alle rust afscheid kunnen nemen van hun overleden huisdier. Extra aandacht wordt dan ook besteed aan de beleving en het karakter van het binnengebied en de afwerking van deze ruimten.

 

Aangezien het goed functioneren van een huisdierencrematorium bepaald wordt door de onafhankelijkheid van een groot aantal verkeersstromen, is hier tijdens het maken van het ontwerp zeer veel aandacht aan besteed. De intieme opbaar- en wachtruimten zijn gelegen aan een daglichtrijke overdekte binnentuin van ruim 7 meter hoog. Aan de achterzijde van de opbaarruimtes bevinden zich de transportzones, direct verbonden met de ovenruimte waarin ovens van verschillende afmetingen staan opgesteld. Parkeren en transport vinden plaats in de afgeschermde buitenruimte achter de ovalen gevelwand annex tuinmuur. De kantoren zijn gevestigd op de eerste verdieping, zichtbaar uitstekend door de gebogen wand van rood metselwerk, met een betonnen kader dat tevens als luifel fungeert. Houten lamellen weren te felle zon en beperken de inkijk vanaf de straat.

bottom of page