Meer weergeven

ORIENT RIJSWIJK

 

Locatie:

Sir Winston Churchilllaan, Rijswijk

Appartementen en winkels

 

 

 

Midden door Rijswijk loopt de spoorlijn Den Haag – Rotterdam. Om de tweedeling binnen de gemeente op te lossen, is besloten de spoorlijn over een afstand van drie kilometer ondergronds te leggen. Boven deze tunnel ontstond daardoor ruimte voor woningbouw en kantoren. Daar waar de Sir Winston Churchilllaan het spoor kruist, moest een plein komen als belangrijkste openbaarvervoerknooppunt in Rijswijk. De gemeente Rijswijk schreef een prijsvraag uit voor het ontwerp van een appartementencomplex aan dit plein. Wij hebben in opdracht van IBC Vastgoed een ontwerp gemaakt.

Ons ontwerp werd het winnende plan. Het project bestaat uit 88 appartementen en op de begane grond ca. 2000 m2 winkelruimte. Ondergronds naast de spoortunnel ligt een garage met 88 parkeerplaatsen.

Architectonisch bestaat het gebouw uit drie delen. Een rood massief blok dat eindigt in een rond element waarin zich een restaurant bevindt. Ter plaatse van de spoortunnel is een blauwgrijze opbouw van twee lagen op dit blok geplaatst. Deze twee delen worden verbonden door het derde element, de witte schijf. Deze schijf vormt de tegenhanger van het kantoorgebouw aan de overzijde en tevens structureert hij de gevel van de hoogbouw met alle balkons. De knik in het gebouw wordt geaccentueerd door een gouden toren. Deze ‘eyecatcher’ staat precies in de as van de wandelpromenade naar de plaspoelpolder.